Despre ecologia vieții
Întregul este mai mult decât suma părților
Ecologia profundă a vieții sau ecosofia contemporană este filozofia care poziționează ființa umană ca parte din Întreg. Toți oamenii, toate speciile, toate sistemele și procesele naturale sunt fațete ale unei singure realități în curs de desfășurare.
Filosoful și psihanalistul francez Félix Guattari a vorbit de 3 tipuri de ecologii care dezvoltă spiritul ecosofic: ecologia mediului, în raport cu natura și mediul; ecologia socială, în raport cu realitățile economice și sociale; ecologia mintală, în raport cu psihicul.
Mai aproape de trăirea conștientă
Binele din interior se vede în exterior
Grija de sine
La baza oricărei vieți prospere stă grija față de sănătate și preocuparea de a evolua prin învățare continuă!
Stare de flux
Trăim starea de flux atunci când facem ceea ce ne place și avem abilitățile necesare pentru a hrăni provocarea.
Prezență conștientă
În aici și acum este inclus trecutul-prezentul-viitorul cu toată potențialitatea sa ce ne oferă multiple opțiuni.
O viață în comuniune cu toate ființele presupune înainte de toate o rânduială în propriul suflet. Ne putem apleca cu devoțiune asupra celorlalți și asupra mediului în care trăim doar după ce ne-am eliberat din propria amorțeală traumatică și când ceea ce facem în viață nu mai este o constrângere ci o alegere. Astfel, participarea la țesătura vieții ia forma unei contribuții la o schimbare pozitivă în oricare din numeroase contexte ale sistemelor noastre: educaționale, sanitare, economice, etc.